Superfoods i ich znaczenie w żywieniu

Wyrób czekoladopodobny
Jak powstaje wyrób czekoladopodobny?
18 kwietnia 2019

Pewnie nie raz spotkałeś się z określenie superfoods. To nic innego jak najzdrowsze produkty żywieniowe, które dostarczają najwięcej cennych składników odżywczych, zarówno białka, kwasów omega-3, -6 i 9, witamin i minerałów. Wiele badań potwierdza, że w istocie mają one wpływ na prawidłową pracę zarówno układu pokarmowego, krwionośnego, immunologicznego, nerwowego, jak i oddechowego. Zatem to samo zdrowie.

Superfoods – modne, ale czy zdrowe?

Na liście superfoods znajduje się wiele produktów, a stały się one swoistą modą. Wśród nich jest wiele egzotycznych i dostępnych raczej w formie suplementów warzyw i owoców jak: jagody Goi, Acai, młody zielony jęczmień, korzeń maca, czy też komosa ryżowa. Wszystkie te produkty w istocie zawierają wiele cennych przeciwutleniaczy i witamin i można je dodawać w sproszkowanej formie do koktajli. Na liście znajdziemy także wodę kokosową. Są jednak również łatwiej dostępne produkty superfoods, których nie musisz kupować w sklepie z suplementami czy dodanych na życzenie do cateringu dietetycznego.

Superfoods znajdziesz też w warzywniaku za rogiem

Prawda jest taka, że superfoods znajdziesz pośród produktów ogólnodostępnych. Wśród nich są znane Ci zielone i czerwone warzywa i owoce, a także np. czosnek, który ze swoich właściwości prozdrowotnych słynie od wieków. Zatem superfoods to także: rukiew wodna, kapusta pekińska, boćwinka, czy cykoria. Należy tu zaliczyć również swojską zieloną sałatę, natkę pietruszki, czy szczypiorek. Z kolei daleko w tyle nie pozostają pomidory, papryka czerwona, truskawki, czy marchew. Spożywasz te produkty? To bardzo dobrze. Nie musisz szukać daleko, superfoods Cię otaczają. Pamiętaj, by wybierać warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych. Takie znajdziesz w najlepszej jakości cateringach dietetycznych.