Proste lemoniady – ratunek w lecie

Catering dietetyczny
Catering dietetyczny
26 czerwca 2018
Tworzenie jadłospisu
Tworzenie jadłospisu – co jest najważniejsze
16 sierpnia 2018
Proste lemoniady

Lemoniada – moc smaku

lemoniadaLato to słońce i upał. Choć pogoda nie zawsze nas  rozpieszcza prawdziwie słoneczną aurą z pewnością warto wziąć pod uwagę fakt, że słońce to radość, ale także i pewien rodzaj zagrożenia. Przedłużona ekspozycja na słońce może mieć przecież niebagatelny wpływ na to jak się czujemy, a jeśli nie dbamy o siebie w wystarczający sposób może mieć także wpływ na stan naszego zdrowia. W lecie musimy szczególnie zwracać uwagę na kilka podstawowych kwestii – jedną z nich będzie tutaj na pewno kwestia związane z nawadnianiem organizmu.

Nasz organizm jest przecież zbudowany z wody i jako taki potrzebuje też wody do życia. Nie ma w zasadzie mowy ot tym aby móc się cieszyć pełnią sił jeśli jesteśmy odwodnienie lub po prostu odczuwamy pragnienie. Woda to życie. Jednak nie każdy lubi smak czystej wody – w tym przypadku ratunkiem tutaj będą z pewnością proste lemoniady. Co ciekawe, już od jakiegoś już czasu lemoniady zaczęły zyskiwać znowu coraz większą popularność. Nagle okazało się po prostu, że nic tak dobrze nie gasi pragnienia jak właśnie lemoniada, a najlepiej  prosta lemoniada robiona domowym sposobem. Jeśli chodzi tutaj o tego typu proste lemoniady to z pewnością warto zwrócić uwagę na jej składniki oraz sposób przygotowania i podania. W przypadku lemoniad nawet tego typu rzeczy mają tutaj duże znaczenie.

Letnie orzeźwienie

limonkaDobrze zrobiona lemoniada to radość i smak. To także perfekcyjne zaspokojenie pragnienia i ochłoda. Aby jednak tak było faktycznie lemoniada musi być właściwie zrobiona i skomponowana  z odpowiednich składników. Nie wystarczy tutaj wrzucić do wody kilku listków mięty. Owszem lemoniada powinna z natury rzeczy być prosta, ale nie może być aż zbyt prosta. Dobrze jest gdy taka optymalnie prosta lemoniada składa się po prostu z kilku podstawowych składników bazowych – takich jak woda, sok z cytryny, listek mięty czy innego rodzaju aromatycznego zioła. Oczywiście nie ma jednego oficjalnego przepisu na najlepszą lemoniadę –  każdy może sobie tutaj w zasadzie działać jak chce.

Ważne jest jednak to aby faktycznie zachować odpowiednie proporcje oraz skupić się na jej właściwym podaniu. Lemoniada musi być zawsze podawana schłodzona, w asyście lodu i jakiejś ciekawej nuty aromatu. Najczęściej wybiera się tutaj miętę, ale nie jest to jedyny wybór. Finalny smak lemoniady będzie tutaj oczywiście zależał od bardzo wielu czynników, ale warto przede wszystkim zwrócić uwagę na to, że powinna ona mieć zawsze lekki i niewymuszony smak. Chodzić będzie tutaj przede wszystkim o to, że lemoniada nie może być nigdy przesłodzona. Jeżeli sam chcesz przygotować lemoniadę skorzystaj z tego przepisu.