Nadwaga a otyłość

Dieta antycellulitowa
Dieta antycellulitowa – praktyczne informacje
30 sierpnia 2017
moda na bycie fit
Zapanowała moda na bycie fit
15 września 2017
Nadwaga a otyłość

Nadwaga a otyłość – kiedy nadwaga przeradza się w otyłość?

Nadwaga a otyłość to temat bardzo często poruszany przez specjalistów ds. żywienia człowieka. W powszechnym rozumieniu osoba z nadwagą to po prostu osoba przy kości, lekko puszysta. Niektórzy za osoby z nadwagą uważają nawet tych, którzy wyglądają i ważą prawidłowo, ale nie wpisują się w promowany obecnie kanon piękna, kult bardzo szczupłego ciała. Osoba otyła to natomiast ktoś bardzo gruby, komu nadmierne kilogramy wyraźnie utrudniają codzienne funkcjonowanie i mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Otyłość jest chorobą.

Skąd się bierze nadmierna masa ciała?

Nadwaga a otyłość to terminy odnoszące się do osób borykających się z nadmierną masą ciała. Skąd biorą się nadprogramowe kilogramy? Przyczyn może być naprawdę wiele, ale najczęstszymi są siedzący tryb życia oraz złe przyzwyczajenia żywieniowe. Jeżeli jemy więcej niż jesteśmy w stanie spożytkować, nadmiar energii odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Ważna jest nie tylko wartość energetyczna (kalorie) spożywanego posiłku, ale także jego skład jakościowy. Ważne jest również w jakich porach jemy. Często za śniadanie wystarcza kawa, w ciągu dnia nie jemy nic, a folgujemy sobie późnym wieczorem, dodatkowo popijając posiłek colą czy piwem.

Nadwadze i otyłości sprzyja również siedzący tryb życia. Do pracy jeździmy samochodem, w pracy siedzimy, po pracy odpoczywamy znowu siedząc, tym razem przed telewizorem czy komputerem. Tendencje do tycia można również odziedziczyć. Nie oznacza to jeszcze, że jesteśmy skazani na bycie grubym. Problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała mogą wynikać także z istnienia wielu chorób, np. niedoczynności tarczycy, jak i zażywania źle dobranych leków, szczególnie hormonalnych.

Nadwaga a otyłość – terminy tożsame? Wskaźnik BMI

Wskaźnik BMI (ang. Body Mass Index) to po prostu wskaźnik masy ciała. Obliczyć można go dzieląc masę ciała podaną w kilogramach przez kwadrat wysokości (wzrostu) podany w metrach. Prawidłowe BMI mieści się w przedziale 18,5–24,99. Poniżej mamy niedowagę, powyżej zaś nadwagę (25,0–29,99 ). Otyłość zaczyna się, gdy wskaźnik BMI przekracza 30. Otyłość podlega stopniowaniu i tak:

– 30,0–34,99 – I stopień otyłości,

– 35,0–39,99 – II stopień otyłości (otyłość kliniczna),

– ≥ 40,0 – III stopień otyłości (otyłość skrajna).