Jedzenie na wynos i dieta pudełkowa „w czasach” koronawirusa, czyli czy dziś bezpiecznie jest zamawiać np. catering dietetyczny.

Catering dietetyczny Poznań
Catering dietetyczny Poznań – świadome odżywanie
25 lutego 2020
Dieta na dowóz
Dieta na dowóz dla zapracowanych
20 kwietnia 2020
dieta pudełkowa

Szalejąca i wciąż postępująca pandemia koronawirusa SARS-CoV-2, który wywołuję groźną chorobę COVID-19 jest śmiertelnym zagrożeniem, ogromnym niebezpieczeństwem nie tylko dla nas i naszych najbliższych, dla naszego zdrowia i życia, ale również dla gospodarki. W sytuacji w której ograniczamy naszą pozadomową aktywność do niezbędnego – absolutnie krytycznego minimum, starając się jak najrzadziej wychodzić np. do sklepów – wiele osób zastanawia się co z jedzeniem zamawianym na wynos oraz cateringiem dietetycznym, co z dietami pudełkowymi? Czy one jeszcze funkcjonują i czy taka wygodna dieta jest bezpieczna?

Możemy tu mówić o dwóch kwestiach, pierwsza z nich dotyczy tego – że restauracje, punkty gastronomiczne musiały „zamknąć się” na jakiś czas. Tzn. nie mogą przyjmować klientów w lokalach, ale mogą oczywiście przyjmować zamówienia na jedzenie na wynos. Firmy świadczące catering dietetyczny od zawsze przygotowują jedzenie na wynos dostarczając je do domu, więc dla nich sytuacja nie jest nowa, tzn. nie muszą zmieniać zasadniczego modelu działania (co nie znaczy naturalnie, że nie muszą zaadaptować się do nowej, nieznanej wcześniej rzeczywistości). Zarówno jedni jak i drudzy najpewniej zmierzą się z problemem odpływu jakiejś ilości klientów, którzy kierowani strachem rezygnują z zamówień.

Tymczasem według ekspertów jedzenie samo w sobie nie jest nośnikiem koronawirusa. Co więcej wirus ten ginie w określonej temperaturze podczas gotowania. Mając więc na uwadze dobro wspólne, naszą gospodarkę, warto wspierać te firmy, które znalazły się dziś w niezwykle trudnej sytuacji.

Druga kwestia dotyczy tego, że wiele firm, podejmuje nadzwyczajne, dodatkowe środki ostrożności zapewniające bezpieczeństwo przygotowywanych posiłków, należy do nich:

  • bezwzględny zakaz przebywania na terenie kuchni innych osób, poza niezbędnymi pracownikami,
  • codzienna kontrola temperatury pracowników,
  • zaopatrzenie pracowników w dodatkowe środki ochrony osobistej – maseczki jednorazowe, rękawiczki nitrylowe, płyn do dezynfekcji rąk, dodatkowe fartuchy,
  • oczywiście oprócz zaopatrzenia w sprzęt przeprowadzane są również dodatkowe szkolenia,
  • jeżeli chodzi o dowóz – kierowca nie ma kontaktu z klientem, jedzenie zostawia w ustalonym miejscu,
  • płatności odbywają się bezgotówkowo on-line, kierowca nie ma więc kontaktu zarówno z pieniędzmi jak i z człowiekiem.

Podejmowanie niezbędnych środków bezpieczeństwa zmniejsza ryzyko zakażenia nowym koronawirusem. Zamawiając jedzenie na wynos, nie musimy wychodzić z domu, przygotowując je samodzielnie – jesteśmy zmuszeni do wizyt w sklepie, które są wizytami znacząco podwyższonego ryzyka.