Catering bezglutenowy

Supermodelka plus size
Supermodelka plus size
15 października 2017
Nawadnianie organizmu
Nawadnianie organizmu
3 listopada 2017
Catering bezglutenowy

Na czym polega catering bezglutenowy?

W skrócie – na tym samym co tradycyjny catering, z tą różnicą, że klient otrzymuje posiłki niezawierające glutenu. Dieta bezglutenowa stała się obecnie bardzo modna. Ale czy to tylko moda czy też rzeczywiście istnieją wskazania do wyeliminowania glutenu z diety? Czy dziś bez problemu można zjeść w restauracji danie bezglutenowe bądź zamówić catering bezglutenowy?

Czym jest gluten?

Gluten jest mieszanką białek roślinnych, gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż, takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Obecność glutenu sprawia, że ciasta wyrabiane z mąki uzyskują ciągliwą konsystencję. Gluten po połączeniu z wodą tworzy swego rodzaju strukturę przestrzenną, w której uwięzione zostają pęcherzyki powstającego w cieście dwutlenku węgla. Ciasto podlega fermentacji i rośnie podczas pieczenia, a następnie uzyskuje chropowatą strukturę. Glutenu można wydzielić z ciasta wymywając skrobię. Surowe ciasto należy ugniatać i płukać tak długo, aż zostanie nierozpuszczalna, sprężysta, gumowata masa o szarej barwie. Z niej powstaje seitan, czyli białkowy substytut mięsa.

Zboża zawierające gluten są składnikiem wielu produktów spożywczych

Osoby, które chcą prowadzić dietę bezglutenową, muszą uważnie czytać etykiety produktów. Nie wystarczy bowiem eliminacja pieczywa pszennego czy żytniego, czyli najbardziej oczywistego źródła glutenu. Substancję tę możemy (ale nie musimy) znaleźć także w wyrobach germażeryjnych, takich jak parówki, pasztety, mięso mielone, niektóre wędliny, a także w nadziewanych słodyczach: czekoladzie, batonach, cukierkach. Wolnymi od glutenu nie są niektóre jogurty i serki, ale również śmietana i piwo. Gluten spotkamy także w lekach.

Alergia na gluten?

Zdiagnozowana alergia na gluten (celiaklia) zdecydowanie jest wskazaniem do eliminacji tej substancji z diety. Statystyki podają, że na celiaklię cierpi 1% populacji. Nietolerancja na gluten związana jest z  wytwarzaniem przez organizm przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi, co w dalszej kolejności powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych. Na dietę i catering bezglutenowy decydują się często również ci, u których alergii nie stwierdzono. Uznają, że gluten nie jest zdrowy, powoduje u nich dolegliwości ze strony układu pokarmowego ale i gorsze samopoczucie. Po dietę bezglutenową chętnie sięgają osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, takie jak choroby tarczycy czy łuszczyca.

Catering bezglutenowy i polskie restauracje

Wybierając się do restauracji tak naprawdę nigdy dokładnie nie wiemy, z czego wykonane jest konkretne danie. Możemy wybierać posiłki wolne od glutenu, ale nie zawsze wybór ten będzie trafny. Niestety wciąż niewiele restauracji oferuje dania bezglutenowe, choć miejsc takich z roku na rok przybywa. Osobną kwestią jest catering bezglutenowy. Firmy cateringowe takie jak lightdiet proponują różnego rodzaju diety, w tym także dietę bezglutenową. Kierowana jest do osób z podwyższoną wrażliwością na tę substancję. Dieta bezglutenowa nie oznacza eliminacji z menu wszystkich zbóż, ponieważ dozwolone jest spożywanie kasz i niektórych odmian ryżu. Catering bezglutenowy sprawi, że posiłki będą zbilansowane i pyszne, a dolegliwości ze strony układu pokarmowego ustąpią.